Janwillem van de Wetering

Jan Willem Lincoln van de Wetering (Rotterdam-Hillegersberg, 12 februari 1931 – Blue Hill (Maine), 4 juli 2008) was een Nederlands schrijver, zakenman en avonturier. In 1984 werd hij bekroond met de Franse Grand prix de littérature policière.

Van de Wetering maakte vooral naam met twee boekenreeksen: de Amsterdamse politiedetectives (en later privédetectives) Grijpstra en De Gier en een autobiografische Zentrilogie bestaande uit De lege spiegel, Het dagende niets en Zuivere Leegte. In zijn fictie- en non-fictieboeken verwerkte hij informatie uit zijn avontuurlijke leven in zes werelddelen.

Net als zijn lichtend voorbeeld Robert van Gulik schreef Van de Wetering ieder boek doorgaans tweemaal — in het Engels en in het Nederlands — waarbij hij de tekst aanpaste aan ieder lezerspubliek. Zijn boeken zijn in zo’n twintig andere talen vertaald. In het Duits verscheen ieder in het Nederlands en Engels gepubliceerd boek en essay, maar ook bijvoorbeeld een kinderboek dat in geen van de originele talen is gepubliceerd.


Bron: WikipediaLinks